‘Modular journalism’ implementeren, een verkenning
De manier waarop het publiek nieuws consumeert is versnipperd. Momenteel kan je nieuws op zowat elk moment, op zowat elk platform en in zowat elke vorm vinden. Dat zegt ook de website Nieuwsgebruik.be, die het nieuwsgebruik in onze contreien analyseert: “Met een klik op de knop krijgen nieuwsgebruikers toegang tot een waaier aan media en bronnen die we op elk moment van de dag kunnen raadplegen.” Het is dan ook een uitdaging waar iedere nieuwsredactie voor staat. En ‘modular journalism’ kan helpen om die uitdaging aan te gaan.
Versnipperd, hoezo?
In hoeverre is de nieuwsconsumptie van het publiek versnipperd? Enkele vaststellingen op basis van eerder onderzoek:
- Het Digital News Report van het Reuters Institute for the Study of News stelt vast dat een derde van de respondenten (31%) wekelijks YouTube gebruikt om nieuws te vinden, een vijfde (21%) doet hetzelfde met WhatsApp. TikTok heeft Twitter, oftewel X, voorbijgestoken met respectievelijk 13% tegenover 10%. Met andere woorden, het publiek zoekt (en vindt) nieuws op al deze platformen.
- Niet alleen sociale mediaplatformen zijn een manier om je publiek te bereiken, maar ook digitale nieuwsbrieven zijn een belangrijk deel van de distributiestrategie van nieuwsmedia geworden. “We’re also seeing that newsletter subscribers are much more active on site than the average visitor. They have 25% more engaged time on site, 75% more pages per user, and a lower bounce rate”, vertelt Elaine Piniat van Reuters aan The Audiencers. Met andere woorden, wie een nieuwsbrief leest is ook een actieve(re) websitebezoeker.
- Ook uit voorgaande cijfers van het Digital News Report, verzameld door Nieuwsgebruik.be, blijkt die versnippering. Online nieuws raadplegen gebeurt het vaakst (75%), maar ook televisie (52%), sociale media (37%) en radio (34%) blijven een deel uitmaken van het ‘nieuwsdieet’ van je publiek.
Kortom, lezers raadplegen verschillende nieuwsbronnen. En het nieuws op die bronnen is aangepast aan de bron. Zo ziet het nieuws op pakweg Instagram er doorgaans helemaal anders uit dan dat op WhatsApp, een nieuwswebsite of in een televisiejournaal.
Om aan die versnipperde nieuwsconsumptie tegemoet te komen, kunnen nieuwsredacties inzetten op ‘modular journalism’. Deze vorm van journalistiek kan er immers voor zorgen dat nieuwsverhalen gemakkelijk en snel in verschillende vormen geproduceerd worden – van infographics voor sociale media tot korte fragmenten voor pushmeldingen en lange verhalen voor desktoplezers.
Modulaire journalistiek?
Wie aan ‘modulaire journalistiek’ doet, kiest ervoor om verhalen op te splitsen in kleinere, onafhankelijke stukken zoals citaten, infographics, video’s, belangrijke statistieken of sociale mediafragmenten. Deze stukken kunnen vervolgens op verschillende platformen hergebruikt worden. Met andere woorden, een journalist schrijft niet langer één lang artikel in één vorm (interview, nieuwsbericht, …).
Wie meer wil weten, kan terecht bij dit blogbericht op onze website.
En wie nóg meer wil weten, kan ook terecht bij dit bericht van een van de modular journalism-bezielers.
Inzetten op samenwerking
Modulaire journalistiek zou het makkelijker maken om nieuws in verschillende vormen, voor verschillende media en voor verschillende platformen te produceren. Alleen houdt deze vorm van journalistiek ook in dat redacties anders werken. Om ‘modular journalism’ te implementeren, moeten nieuwsredacties de samenwerking tussen afdelingen vergemakkelijken en versterken.
Deze nieuwe vorm van journalistiek vraagt immers input van verschillende teams – denk aan sociale mediamanagers, verslaggevers, radiopresentatoren, hoofdredacteurs, eindredacteurs, etc. – om ervoor te zorgen dat elke module past bij het betreffende platform en dat de inhoud klopt – ongeacht het platform, publicatiemoment, …
Die samenwerking moet gericht zijn op het efficiënt vertellen van verhalen voor verschillende platformen. Journalisten creëren ‘aanpasbare’ verhalen in plaats van één definitief verhaal voor één medium of platform. In ‘modular journalism’ kan elk verhaalelement afzonderlijk worden hergebruikt voor verschillende doeleinden. Denk aan de introductie van een nieuwsbericht die overgenomen wordt als korte tekst op X (Twitter) of een grafiek die opnieuw gebruikt wordt voor Instagram.
Wat kan hierbij helpen? Technologie. Zo zou generatieve artificiële intelligentie kunnen helpen om delen van een verhaal te produceren of ‘vertalen’ naar andere kanalen, vormen, … Ook het correct of geautomatiseerd taggen van content in een content management system (CMS) kan de implementatie van ‘modular journalism’ vergemakkelijken: hoe sneller en gemakkelijker content gevonden kan worden, hoe sneller en gemakkelijker die hergebruikt kan worden.
Door ‘modular journalism’ in te zetten kan de workflow van een nieuwsredactie dan ook veranderen. Om die veranderingen te detecteren, brengt dit onderzoek ook de werking van een nieuwsredactie in kaart. Een eerste versie om die nieuwe, modulaire workflow te ontdekken, vind je terug in dit blogbericht. Die eerste versie wordt aan het einde van het project verder uitgewerkt om tot een voorstel voor een modulair journalistieke workflow te komen – stay tuned.