Over EPIC

‘EPIC: Futureproof nieuwsproductie dankzij een slim platform voor modulaire journalistiek’ is een project in het kader van het digitaal transformatieprogramma voor de Vlaamse media. Dat programma maakt een deel uit van het Vlaamse relanceplan genaamd ‘Vlaamse Veerkracht’ dat de Vlaamse regering in september 2020 gelanceerd heeft. “Het plan focust onder meer op een beter gebruik van data, het delen van sterke media-infrastructuur, het connecteren met de mediagebruiker, projecten rond desinformatie en de transformatie van de regionale omroepen”, aldus de website van de Vlaamse overheid.

Abstract van het project

Het EPIC project streeft ernaar een slim newsroom computer systeem (NRCS) te ontwikkelen en implementeren, volgens een Software-as-a-Service (SAAS)-benadering, dat redacties ondersteunt bij story-based nieuwsproductie, over verschillende modaliteiten (tekst, audio, video, beeldmateriaal), kanalen (print, televisie, online, sociale media) en toestellen (laptop, smartphone, tv).

EPIC combineert multimodale, granulaire nieuwscontent rond een verhaal (~modular journalism), wat redacties een state-of-the-art workflow biedt doorheen het hele nieuwsproductieproces (van nieuwsgaring tot eigenlijke berichtgeving). Centraal staat hierbij een toekomstgerichte journalistieke praktijk, met gebruik van slimme tools die semi-automatisatie ondersteunen.

Tevens gaat EPIC uit van de recentste Europese mediawetgeving, waarbij EPIC compliant is met de wetgeving inzake databescherming en -privacy.

EPIC komt hiermee tegemoet aan enkele uitdagingen waar redacties voor staan:

  1. nieuwsproductie moet steeds sneller (en vaak met minder redactieleden),
  2. nieuwsverhalen moeten multimodaal en omni-channel zijn, en
  3. nieuwssnippets moeten efficiƫnt ingezet worden voor verschillende nieuwsverhalen.

Door het SAAS model, onderliggend aan de EPIC workflow-engine, is het EPIC-platform schaalbaar, en kan het meegroeien met de redactie, van de jonge media influencer die professionaliseert tot grotere redacties die verschillende nieuwskanalen integreren.

Partners in het consortium

Tinkerlist neemt de rol van projectleider op. Andere partners in het project zijn AContrario, Arteveldehogeschool, Bruzz, EMG en Roularta Media Groep.